Szombati összefoglaló

2010. augusztus 14. (szombat) 22:59 Írta: Varga Gábor    -    

11. Egyetemi Evezős Világbajnokság

EredményekGalériaHírújság

Az első futamban Hajdú Zsuzsanna könnyűsúlyú egyesben jutott döntőbe a Szegeden zajló 11. Egyetemi Evezős Világbajnokságon.

A Tóth Evelin - Sáska Beáta női kétpárevezős egységünk is biztosította helyét vasárnapi döntőben, miután 2. helyen végzett középfutamában.

A könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesünk Bartha Zoltán-Forrai Dávid-Veréb Dávid-Dumitrás István összeállításban, a könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk Csepregi Gábor-Rácz Róbert Bence összeállításban futamgyőztesként, míg Szabó Katalin futam harmadikként biztosította helyét. A Szekér László- Széll Domonkos kétpárevezős egységünk lett a magyar csapat hetedik döntőse, a páros meggyőző fölénnyel nyerte meg a középdöntő futamát.

 

Női könnyűsúlyú egypár, 1. előfutam
A reményfutamban magyar lányért szoríthattunk, ahol a rajtból az amerikai és a holland versenyzők jöttek el legjobban, de 1000 méternél már Hajdú Zsuzsanna állt a második, továbbjutó helyen. A második ezer méteren a cseh és a horvát versenyző már leszakadt az élmezőnytől, az utolsó 500 métert pedig szinte együtt kezdte meg a holland és a magyar versenyző, az amerikai versenyzővel a nyakukban. Szoros befutóval végül Marie-Anna Frenken (Hollandia) és Hajdú Zsuzsi jutottak a vasárnapi döntőbe, az amerikai Emily Gade előtt.
 
Női könnyűsúlyú egypár, 2. reményfutam
A féltávot a francia és az angol versenyző hagyta el elsőként, és innen tartották is továbbjutó helyüket, a szlovák és a kanadai lány nem tudtak beleszólni a harcba. Az utolsó hajrában már csak az volt kérdés, hogy a francia vagy az angol versenyző jut tovább elsőként. Végül a francia Coralie Ribeil nyerte a futamot, Lottie Burgess előtt.
 
Női kétpár középfutam
A hármas pályán evező magyar csapatért, Sáska Beáért és Tóth Evelinért szoríthattunk a futamban, ahonnan az első négy helyezett jutott tovább. 1000 méternél még Észtország, Lengyelország, Olaszország, Magyarország volt a sorrend, a csehek és a franciák előtt, de 1500 méternél már az U23 VB 5., helyezett magyar lányok voltak a második helyen. Az utolsó 500 méteren folyó harcból az észtek kerültek ki győztesen, 18 századdal Bea és Evelin előtt, akiket a lengyelek és az olaszok követtek a továbbjutó helyeken.
 
Női négyes, 1. középfutam
A táv felénél a holland csapat tisztán vezette a mezőnyt, a dél-afrikaiak, a németek, a franciák és a csehek előtt. Az első két továbbjutó helyen Hollandia és Dél-Afrika küzdött egymással, a harmadik németek 500 méterrel a vége előtt már 8 másodperccel lemaradtak mögöttük. A hajrára a dél-afrikai csapat kissé elfáradt, így a hollandok futamgyőzelme nem volt kétséges, de az afrikaiknak is sikerült tisztán megtartani a második, továbbjutó helyet.
 
Női négyes, 2. középfutam
A második futamban az egyes pályán induló magyar csapatért (Karácsony Dominika, Varga Judit, Szekér Julianna, Horváth Katalin) szurkolhattunk, akik nem jöttek el olyan jól a rajtból, mint ellenfeleik, 500 méternél a román és a kanadai csapat volt továbbjutó helyeken. 900 méternél azonban megindult a magyar hajó, feljöttek a harmadik lengyel csapatra. A táv második felén az első két helyezett biztosan tartotta pozícióját, egymással nagy versenyben érkeztek az utolsó 500 méterhez, ahol már a kanadai csapat volt az élen, míg a magyar lányok a lengyelek négyesével küzdőttek. A célvonalon Kanada haladt át elsőként, a románokat megelőzve, a magyarok pedig felküzdötték magukat a harmadik helyre, így a B döntőben fogjuk őket újra látni.
 
Női könnyűsúlyú kétpár középfutam
Magyar indulóért nem drukkolhattunk a számban, azonban izgalmas versenynek igérkezett a németek és a kanadaiak küzdelme, szorosan követve az olasz és a svájci csapattal. Féltávnál az ötödik holland és hatodik francia csapat már jelentős hátrányba került az első négy, továbbjutó helyen evező csapattal szemben. 500 méterrel a vége előtt szoros harc volt a továbbjutók közt, Németország vezetett Svájc előtt, a harmadik helyért pedig Kanada és Olaszország küzdött egymással. A hajrában nem változtak a helyezések, így a holland és a francia csapat maradt le a döntőről.
 
Női egypár középfutam
Az ötös pályán Szabó Katiért szoríthattunk, aki az első 500 méter után a holland lánnyal versenyzett az angol, az új-zélandi és a lengyel versenyző mögött. Egy erős második 500 méter után egyre jobban feljött az élmezőnyre, ahol már a lengyel lány volt a második az új-zélandi előtt. A negyedik, még továbbjutó helyért nagy harc volt Kati és a holland lány között, de 1500 méternél már a harmadik helyre küzdötte fel magát a magyar lány. Az utolsó 500 méteren még egy nagy hajrá kellett Katitól, és végül bejött harmadiknak, ezzel a döntőben tudva magát, a lengyel és az angol versenyzőkkel együtt. Negyedikként a holland versenyző jutott még az A döntőbe.
 
Férfi könnyűsúlyú négyes reményfutam
A kettes pályán szoríthattunk a magyar csapatért (Bartha Zoltán, Forrai Dávid, Veréb Dávid, Dumitrás István), akik rögtön az élre is törtek. Féltávnál a lengyelek ugyan átvették a vezetést, de fej-fej mellett haladtak a csapatok, és hamarosan ismét a magyar fiúk voltak a vezető pozícióban. Az utolsó 500 méterhez 35 századdal a lengyelek előtt érkeztek a mieink, a csehek ekkor már kiszálltak a küzdelemből. Az utolsó 100 méterhez együtt érkeztek a csapatok, ahol egy utolsó finissel a magyarok szerezték meg az első helyet, 1.5 századdal a lengyelek előtt. Mellettük a francia és a kanadai csapat jutott még a döntőbe.
 
Férfi kormányos nélküli kettes reményfutam
A reményfutamban nem kellett izgulnunk, mivel a Simon Béla-Juhász Adrián páros már tegnap közvetlenül a döntőbe jutott, a legjobb idővel. 900 méter után a szerbek vezettek, őket követték a franciák, majd a kanadai és a brit csapat. Az első két helyezett juthatott tovább az A döntőbe, és úgy nézett ki, hogy ez a francia és a szerb csapat lesz. 1000 méter után a franciák átvették a vezetést, 1500 méternél pedig a szerbekkel együtt meglógtak a mezőnytől. Az utolsó néhány méteren a franciák megtartották előnyüket, így ők futottak be elsőként, a szerbekkel együtt a döntőbe jutva. Utánuk brit, horvát, kanadai sorrend született.
 
Férfi könnyűsúlyú kétpár, 1. reményfutam
Ismét magyar csapatért, Rácz Róbertért és Csepregi Gáborért szoríthattunk, akiknek az első két hely egyikét kellett megszerezniük a döntőért. A tajvaniak erős rajttal indítottak, de 500 méternél már a magyar csapat volt az élen, a kanadai és az angol csapat előtt. A táv feléhez érve már komoly előnyre tettek szert a fiúk, ám az angol és a francia csapat egy erős második ezer méterrel feljött rájuk. Az utolsó 200 méterre hajón belül érkezett meg a három csapat, és egy szoros befutóban végül a magyarok és a franciák jutottak a döntőbe, az angolok csak 2 tizeddel maradtak le az A fináléról.
 
Férfi könnyűsúlyú kétpár, 2. reményfutam
A második futamban nem volt az előzőhöz hasonló szoros verseny, a német és az új-zélandi csapat jelentős előnyre tett szert már féltávnál a finn, a belga és az argentin csapat előtt. A sorrend a célban sem változott, Németország és Új-Zéland jutottak a nagydöntőbe, Finnország, Belgium és Argentina csapata a B döntőben bizonyíthat.
 
Férfi egypár 1. elődöntő
Kelemen Áron a C döntőben bizonyíthat, így az elődöntőben nem drukkolhattunk magyar indulónak a férfi egypárok mezőnyében. Ezer méternél a kanadaiak reménysége vezette a futamot a német fiú előtt, őket a holland, az ausztrál , a monacoi és a kínai versenyző követte. A harmadik, továbbjutó helyért nagy küzdelem volt az ausztrál és a holland fiú közt, a csatából végül Hollandia fia került ki nyertesen, így a német és a kanadai versenyző mellett ő evezhet az A döntőben.
 
Férfi egypár 2. elődöntő
Az első 500 méter után az olasz versenyző vezetett a finn fiú előtt, őket Új-Zéland és Belgium versenyzője követte. A tajvani és a román versenyző ekkor már 7 illetve 11 másodpercre volt az első Ustolintól lemaradva. 500 méterrel a vége előtt a továbbjutó helyek már nem voltak kérdésesek, azonban szoros csatát vívott az olasz és a finn fiú az első helyért, az új-zélandi versenyzővel a farvizükön. A hajrában az olasz versenyző tudta növelni előnyét, az utolsó métereken ki is engedhetett. Mögötte a finn és az új-zélandi fiúk jutottak a döntőbe.
 
Férfi négyes középfutam
A magyar csapat (Fehér Szabolcs, Tari János, Pozsár Bence, Radics Bence) jól kezdett, de 500 méternél ötödik helyen haladtak át. A második ezer métert holland vezetéssel kezdték meg, őket a kanadai, az olasz, és a brit csapat követte. Kanada azonban visszaesett a táv második felén, a britek 1500 méternél már előttük haladtak. Az első két továbbjutó helyen Hollandia és Olaszország végzett egy hajón belül, utánuk Nagy-Britannia, Kanada és Magyarország volt a befutó sorrend. A magyar fiúk derekasan helytálltak, de nem sikerült az A döntőbe jutás.
 
Férfi kétpár 1. középfutam
Az első reményfutamban a németek és az ausztrálok kezdtek legjobban, őket az új-zélandiak még szorosan követték, de a brit és a tajvani csapat már több mint 10 másodperces hátránnyal haladt át az 1000 méteres vonalon. A második ezer méteren Németország továbbra is vezetett, az új-zélandiak azonban erősítettek, és az ausztrál csapat elé kerültek. A finisben viszont az ausztrál fiúk tudtak újítani, így megszerezték a második helyet, és ezzel a döntős szereplést a németek mögött. Az új-zélandiak, a britek és a tajvaniak a B döntőben küzdhetnek meg egymással ismét.
 
Férfi kétpár 2. középfutam
Ebben a futamban indult a Szekér László-Széll Domonkos páros, a finn, a kínai és a lengyel csapat ellen. A magyarok a harmadik helyen haladtak ezer méternél, csupán egy hajóra a második lengyelektől. Kína vezette a futamot, de fiaink egyre jobban jöttek fel a lengyelekre, így a finishez már másodikként érkeztek. A lengyelek visszaestek a kemény kezdés után, Laciék pedig fél hajóra megközelítették a kínai csapatot, így még a futamgyőzelemért is harcolhattak. Az utolsó métereken végül a kínaiak kerekedtek felül, a magyar fiúk viszont gyönyörű versenyzéssel megszerezték a második, döntős helyet, tisztán verve a lengyel és a finn csapatot.
 
Férfi kőnnyűsúlyú egypár 1. elődöntő
A számban induló Szentkereszty Mártonért a C döntőben szoríthatunk, de kemény harcot várhattunk a döntős helyekért. 1200 méternél a holland fiú vezette a futamot, de a szlovák és a brit versenyző is szorosan követte őt, az utolsó 500 méterre csupán 3 tizedes illetve 1.06 másodperces hátránnyal érkeztek. A többi versenyző ekkor már lemaradt tőlük, így az első három továbbjutó neve nem volt kérdéses, ők viszont komoly csatát vívtak a finisben. A célvonalon a szlovák fiú haladt át elsőként, második Hollandia, harmadik pedig Nagy-Britannia lett. A kínai versenyző hatalmasat hajrázott, de már nem tudta elkapni a döntős helyet, így az ausztrál és a svájci fiúkkal együtt a B döntőben bizonyíthat.
 
Férfi kőnnyűsúlyú egypár 2. elődöntő
A második előfutamot az olasz és a román versenyző kezdte legjobban, de féltávnál már a szerb fiú haladt a második helyen, mögötte szorosan a román és a lengyel versenyzővel. Kanada és Észtország már nem tudott a továbbjutásba beleszólni, több mint 11 másodperces hátránnyal értek 1000 méterhez. A harmadik ötszáz méteren a lengyel fiú megelőzte szerb vetélytársát, az élen továbbra is Olaszország haladt, Szerbia előtt. A döntőbe az olasz, a lengyel és a szerb fiúk jutottak, Románia, Kanada és Észtország előtt.
 
Férfi nyolcas középfutam
A reményfutamban magyar csapatért szoríthattunk (Vermes Péter, Sándor Áron, Markgruber Balázs, Bártfai Péter, Szigeti György, Hénap Zsolt, Vinkó Gáspár, Novák Edvin, c: Dezséri Dóra), akik a kínaiak, az olaszok, a csehek, az írek és a svájciak mellett kezdték meg a pályát. Az első 500 méter után az írek vezettek a csehek és az olaszok előtt, a magyarok a svájciak és a kínaiak közt az ötödik helyen haladtak. Az első két továbbjutó helyen az írek és az olaszok haladtak féltávnál, a magyar hajó továbbra is ötödik helyen lapátolt. A második ezer méteren a svájci csapat szólhatott még bele a továbbjutó helyekért folyó harcba, 2-3 m volt csak az orrlabdák közt. A finisben fej-fej mellett küzdött Olaszország és Svájc, végül a helvétek szerezték meg a döntős helyet Írország csapata mögött. A magyar fiúk feljöttek a negyedik helyre, előző napi idejüket pedig jelentősen megjavították.
Délután a C és B döntőket követhetjük figyelemmel, ahol öt magyar csapatért is szoríthatunk.

További információ

Képgaléria

IMG_3458IMG_3487IMG_3556IMG_3593IMG_3617IMG_3648IMG_3681IMG_3717IMG_3916IMG_3928IMG_3930IMG_4004IMG_4021IMG_4042